ABA

Wat is ABA?

Bij het ABA Huis werken we volgens de principes van Applied Behavior Analysis (ABA) om kinderen stap voor stap te begeleiden in hun ontwikkeling en functioneren. ABA is een vorm van intensieve gedragstherapie. ABA wordt vaak in verband gebracht met autisme maar geeft ook grote vooruitgang bij bijvoorbeeld AD(H)D en diverse gedragsproblemen.

Er zijn meerdere begeleidingsvormen die onderdeel kunnen zijn van een ABA programma, Natural Environment Training (NET). Deze begeleidingsvormen zijn gebaseerd op de gedragsprincipes van ABA. Voor meer info over begeleidingsvormen zie Achtergrondinformatie ouders of Achtergrondinformatie zorgprofessionals.
 
ABA kenmerkt zich door 7 uitgangspunten. De effectiviteit van ABA is wetenschappelijk bewezen. Uit het rapport van de Gezondheidsraad (2009) blijkt bijvoorbeeld dat ABA het meest effectief is bij het verbeteren van cognitieve, communicatie en sociale vaardigheden en het verminderen van probleemgedrag bij kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Achtergrondinformatie ouders

ABA Huis legt uit

Achtergrondinformatie zorgprofessionals

Deze website maakt gebruik van cookies, als je doorgaat op de website ga je hiermee akkoord.