7 uitgangspunten
ABA kenmerkt zich door de volgende 7 uitgangspunten:
Toegepast
Gedragsmatig
Analytisch
Technologisch
Conceptueel systematisch
Effectief
Generaliseerbaarheid
Toegepast
De behandelingen zijn erop gericht om uw zoon of dochter vaardigheden aan te leren die belangrijk zijn in het dagelijks leven.
Bijvoorbeeld: het kunnen vragen om wat hij/zij wil, zindelijkheid of het kunnen omgaan met veranderingen.
Gedragsmatig
De behandeling van uw zoon of dochter focust op gedrag dat waar te nemen is en gedrag dat te meten is.
Bijvoorbeeld: het meten van de tijdsduur dat uw kind gefocust aan een taak kan werken of het meten van het aantal keer dat uw kind zelfstandig kan vragen om wat hij/zij wil.
Analytisch
De gedragsverandering van uw zoon of dochter is het gevolg van de methodes van ABA zonder dat dit ook door andere dingen te verklaren is.
Bijvoorbeeld: We meten het gedrag voor, tijdens en na een interventie en kunnen hiermee aantonen dat de (positieve) gedragsverandering te wijten is aan de interventie.
Technologisch
Behandelingen zijn zo helder omschreven dat iedere opgeleide therapeut/trainer ze kan uitvoeren.
Conceptueel systematisch
De behandeling van uw zoon of dochter is gebaseerd op de officiële ABA principes met zijn daarbij behorende theorie.
Effectief
De behandeling van uw zoon of dochter is bewezen effectief en wordt ook per kind continue gemonitord op effectiviteit.
Bijvoorbeeld: Er wordt continu geëvalueerd of wat we doen het gewenste effect heeft voor uw zoon of dochter. Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen behoeft dus dezelfde aanpak, ondanks dat deze uit dezelfde theorie komt is het pas effectief als het ook voor uw zoon of dochter effectief is.
Generaliseerbaarheid
De behandeling van uw zoon of dochter is er vanaf het begin op gericht om de gedragsverandering ook in nieuwe omgevingen door te laten werken. Ook wanneer de behandeling gestopt is.
Bijvoorbeeld: Het aanleren van zindelijkheid, communicatie en zelfredzaamheid is niet alleen op de dagbehandeling van belang, maar ook in het dagelijkse leven. Deze vaardigheden leiden tot het openen van veel meer deuren zoals het makkelijker kunnen spelen bij vriendjes/vriendinnetjes wanneer uw kind zindelijk is, zichzelf kunnen redden in nieuwe situaties door beter te kunnen communiceren.
Wetenschappelijk onderzoek

In Nederland is er wetenschappelijk onderzoek verricht naar ABA door het Behavioral
Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. De onderzoeken zijn uitgevoerd door Nienke Peters-Scheffer en Robert Didden. Peters- Scheffers heeft een pilotstudie en een replicatie studie gedaan naar laag intensieve ABA bij kinderen met een verstandelijke beperking. Hoewel intensieve ABA effectiever is, resulteert laag intensieve gedragstherapie ook in mooie effecten. Er is een toename te zien in IQ, zelfredzaamheid en taal en een afname van autistische kenmerken in het gedrag.
Ook heeft Peters-Scheffer onderzoek gedaan naar de invloed van de kwaliteit van de
trainer en naar de opbrengsten van ABA ten opzichte van de kosten. Er blijkt een significante besparing van de zorgkosten op lange termijn, indien ABA op jonge leeftijd wordt ingezet. Voor een compleet overzicht van alle studies, verwijzen wij naar haar proefschrift; Fostering development in young children with autism spectrum disorders and intellectual disability: A center-based discrete trial approach, 2013, N. C. Peters-Scheffer
Algemene links & naslagwerk
- https://medium.com/@carlylecenter/7-dimensions-of-applied-behavior-analysis- 5eb85128cf0a
- https://www.behaviorbabe.com/7dimensions.htm
-
Applied Behavior Analysis, 3rd Edition (John O. Cooper, The Ohio State University,
Timothy E. Heron, The Ohio State University,
William L. Heward, Professor Emeritus, The Ohio State University, The Ohio State University)
Begeleidingsvormen
ABA is een (toegepaste) wetenschappelijke stroming van waaruit procedures zijn gevormd die veranderingen in gedrag teweegbrengen. Er zijn meerdere methodieken en begeleidingsvormen welke dezelfde basisprincipes van ABA delen. Zo zijn er meerdere begeleidingsvormen die onderdeel kunnen zijn van een ABA programma, zoals Early Intensive Behavior Therapy (EIBI), Pivotal Response Training (PRT), Verbal Behavior, Discrete Trial Training (DTT) en Natural Environment Training (NET). Deze begeleidingsvormen zijn gebaseerd op de gedragsprincipes van ABA.
Onderstaande links verwijzen u door naar externe websites met betrouwbare informatie over deze begeleidingsvormen.