door Annelieke Jongenelen-Tump
Wanneer het gaat over prikkelverwerking wordt er al snel gesproken over hulpmiddelen. Welk hulpmiddel kunnen we een kind aanbieden om minder last te hebben van prikkels. Het aanbieden van hulpmiddelen lijkt een makkelijke en fijne oplossing, zowel voor het kind als voor de omgeving. Helaas kunnen er aan dit soort hulpmiddelen ook nadelen zitten. In deze blog beschrijven wij aan de hand van een voorbeeld onze mening over hulpmiddelen bij prikkelverwerkingsproblemen.
Lees snel verder!
De doelgroep van het ABA Huis heeft vaak baat bij structuur. Alles gaat volgens een routine. We weten nooit meteen of een hulpmiddel het gewenste effect heeft, waardoor het eerst voor een bepaalde periode uitgetest moet worden. Wanneer de conclusie is dat het hulpmiddel niet het gewenste effect oplevert, kan het afbouwen hiervan lastig worden. Het hulpmiddel is namelijk inmiddels onderdeel geworden van de dagelijkse routine en de structuur. Daarnaast wil je graag dat een kind een strategie aanleert die zij zelf kunnen toepassen wanneer het nodig is. Het hulpmiddel is vaak maar voor korte periode effectief. Wanneer het hulpmiddel langer gebruikt wordt, zal het effect uiteindelijk meer nadelen dan voordelen krijgen.
Misschien heb jij ze zelf ook wel: ‘noise canceling’ oortjes en/of een koptelefoon. Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving.
Een koptelefoon kan een hulpmiddel zijn om alle (auditieve) prikkels van buitenaf te vermijden en na enkele minuten ontstaat er gewenning. Wanneer je de koptelefoon vervolgens afzet, komen alle geluiden juist veel harder binnen dan daarvoor. Je oren zijn namelijk ‘opeens’ helemaal niet meer gewend aan de omgevingsgeluiden. Nu zou je het liefst de hele dag een koptelefoon dragen, om je af te kunnen sluiten van de ‘vervelende’ omgevingsgeluiden. Om constant op school of op het werk een koptelefoon te dragen, is best lastig toch? Je hoort niet meer wat de juf of een collega zegt. Je mist leermomenten, maar ook sociale interacties…
Binnen het ABA Huis vinden we het prettiger om kinderen een strategie aan te leren om zelf bepaalde prikkels te reguleren. Welke strategie werkt, is voor iedereen anders. Zelf vind ik het prettig om te bewegen, of eigenlijk: te friemelen. Draaien aan mijn ring, frunniken aan mijn nagels of spelen met mijn ketting. Ik kan dit allemaal inzetten om mezelf beter te kunnen concentreren tijdens een belangrijk gesprek. Dit doe ik eigenlijk alleen maar om andere prikkels te kunnen filteren en dus alle focus op mijn communicatiepartner te richten.
Welke strategieën pas jij al toe?
Zijn er vragen over de prikkelverwerking? Neem gerust contact op met de behandelend logopediste, zij helpt jullie graag verder!
Nieuwsgierig naar sensorische speelgoeditems die de logopedisten graag inzetten tijdens de behandeling? Bekijk dan snel onze top 5 op Instagram of Facebook!
Meer weten over logopedie bij het ABA Huis? Klik dan hier.
*
Annelieke Jongenelen-Tump is in 2017 afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam als allround logopediste. Zij is meteen aan de slag gegaan bij het ABA Huis in Dordrecht. Daarnaast heeft zij 3 jaar in de vrije vestiging gewerkt. Annelieke heeft meerdere cursussen gevolgd op het gebied van articulatie en sensorische informatieverwerking en is nauw betrokken bij de OC- groep in Dordrecht.