Ondersteunde communicatie (OC): juist nu in oktober zo interessant

door Janna Noordzij-van Opijnen – 11 oktober 2022

Het is inmiddels officieel herfst. Waarschijnlijk hebben de meesten van jullie de zomerkleding opgeborgen en alvast de winterjassen uit de kast getrokken. Sommigen vinden het heerlijk om tijdens dit seizoen onder een dekentje te kruipen met een grote kop thee. Zelf vind ik het wat lastiger om afscheid te nemen van de zomer, maar oktober is zo’n vervelende maand nog niet. Het is namelijk de maand van de ondersteunde communicatie!

Ondersteunde communicatie, waar moet ik dan aan denken?

Ondersteunde communicatie, ook wel OC genoemd, verwijst naar allerlei vormen van communicatie. Denk hierbij aan lichaamstaal, voorwerpen, ondersteunende gebaren, foto’s, pictogrammen en communicatiehulpmiddelen (spraakcomputers, iPads of tablets).

Oktober: OC maand

Jaarlijks wordt ondersteunde communicatie in deze maand wereldwijd door verschillende organisaties onder de aandacht gebracht. Zo geeft Assistiveware bijvoorbeeld 50% korting op hun eigen OC- apps, waaronder Proloquo2Go en Pictello. Je kunt een kijkje nemen op de website van Assistiveware of direct een app aankopen/ downloaden in de App Store. Deze actie is geldig van dinsdag 11 oktober 2022 t/m maandag 17 oktober 2022.

Janna’s missie

Sinds mijn werkzame jaren bij het ABA Huis heb ik een passie voor OC ontwikkeld. Het voelt als mijn missie om OC voor ieder kind toegankelijk te maken. Op al onze locaties wordt ondersteunde communicatie steeds meer toegepast. De logopedisten hebben dit jaar zelfs een verbeterplan opgesteld.

Petitie vergoeden communicatiemiddel

Wanneer wij een communicatiehulpmiddel voor een kind willen aanvragen moet dit goedgekeurd worden door een zorgverzekeraar. Helaas wordt zo’n aanvraag nog wel eens afgekeurd. Wij als logopedisten zijn hier altijd behoorlijk van ondersteboven, want hoe kan iemand nu een ander het recht op spreken ontnemen?! Help mee om dit in de toekomst te voorkomen en teken snel de petitie.

In de praktijk

Op maandag 3 oktober jl. heb ik een dag meegelopen met oud- collega, Nienke Hermans. Zij werkt momenteel als logopediste bij Basalt en behandelt kinderen op het tyltylcentrum ‘De Witte Vogel’ in Den Haag. Zij werkt met veel verschillende vormen van OC. Wil je daar meer over lezen? Check dan snel de post op Instagram (en Facebook en LinkedIn). 

Meer weten over logopedie bij het ABA Huis? Klik dan hier.
Meer weten over de ondersteunde communicatiegroep bij het ABA Huis? Klik dan hier

* Janna Noordzij-van Opijnen is in 2014 afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam als allround logopediste. De eerste vijf jaar is zij werkzaam geweest in de vrije vestiging en sinds januari 2020 werkt zij met veel plezier bij het ABA Huis in Den Haag Moerwijk. Janna heeft meerdere cursussen gevolgd op het gebied van eet- en drinkproblemen en is nauw betrokken bij de OC- groep bij ABA Huis Den Haag Moerwijk.

Deze website maakt gebruik van cookies, als je doorgaat op de website ga je hiermee akkoord.