Ervaringen van ouders

 

‘Sinds de geboorte merken we dat onze zoon anders is dan andere kinderen en dat gaat geregeld gepaard met de nodige zorgen, met name op het gebied van een vertraagde taalontwikkeling en een forse ontwikkelingsachterstand. Aanvankelijk heeft Finn het geprobeerd in een reguliere peuterspeelgroep, maar dit was duidelijk niet de plek voor hem. Rond zijn derde jaar was het een behoorlijke zoektocht om een passende plek voor hem te vinden. Een plek waar Finn geaccepteerd wordt voor wie hij is met al zijn beperkingen én talenten, en een plek waar hij verder op weg geholpen zou kunnen worden. Die plek vonden wij uiteindelijk in het ABA Huis en we hadden het echt niet beter kunnen treffen! Finn gaat er iedere dag met heel veel plezier naar toe en we hebben hem het afgelopen jaar forse stappen vooruit zien maken. De begeleiders zijn ontzettend lief, zorgzaam, bekwaam en zijn erg begaan met het welbevinden en de ontwikkeling van de kinderen. De groepjes zijn klein waardoor er veel aandacht en tijd is voor een specifieke doelgroep die dat zo nodig heeft. Daarnaast is de communicatie naar de ouders toe uitzonderlijk goed. Iedere dag wordt er een verslag geschreven over hoe het gegaan is en dat helpt ons inzicht te krijgen in de werkwijze van het ABA Huis en om thuis te kunnen doorpakken. Anderzijds staat het ABA Huis ook zeer open voor input van de ouders waardoor beide partijen echt samenwerken in het belang van het kind. Beter kan het niet. Ik ben zelf directeur van een grote basisschool en de ervaringen met het ABA Huis qua overdracht en oudergerichtheid probeer ik zoveel mogelijk mee te nemen in mijn eigen praktijk. Hier zit Finn écht op de allerbeste plek.’ 

Sandor van der Laan (vader van Finn)

“Bij het ABA Huis worden kinderen echt gezien. Kinderen mogen er zichzelf zijn en worden dagelijks omringd met liefdevolle aandacht. Uitgangspunt is dat alle kinderen kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen. Centraal staat een positief beeld van kinderen waarbij in de eerste plaats gezien wordt wat zij WEL kunnen. En waar zij in geïnteresseerd zijn en blij van worden.

Deze sterke kanten en interesses worden benut om een individuele ontwikkelingsgerichte aanpak vorm te geven. De vraag “wat heeft dit kind van ons nodig om zich te kunnen ontwikkelen” staat voorop.

Voor onze zoon (7) betekent de behandeling bij het ABA Huis vooral veel ondersteuning op gebied van communicatie. Kunnen communiceren is een belangrijke basis voor leren en ontwikkelen. En als je autistisch bent en niet kan spreken is dat hartstikke lastig.

Het ABA Huis heeft onze zoon stap voor stap begeleid in zijn communicatieve ontwikkeling. Sinds vorig jaar met gebruik van een gloednieuwe net ontwikkelde spraakapp.

Niet alleen heeft onze zoon daardoor veel meer verbinding met zijn omgeving en grip op zijn leven gekregen. Het heeft hem ook de basis geboden om te kunnen beginnen met lezen, spellen en rekenen. Onmisbare vaardigheden in deze digitale wereld. Met eigen ontwikkelde materialen die aansluiten bij zijn spraakapp krijgt hij elke dag op vaste momenten individueel “les”, binnen een op zijn bredere ontwikkeling gerichte groepsprogramma.

De behandeling en begeleiding wordt in vanzelfsprekende en zeer open samenwerking met ons als ouders vormgegeven. Wederzijdse waardering en betrokkenheid vormen de basis voor deze samenwerking, waarin samen leren voorop staat. Niet alleen het leren van het kind, maar zeker ook het leren van trainers en behandelaren en van ons als ouders.

Het grote enthousiasme en de professionaliteit waarmee het afgelopen jaar door alle betrokkenen gewerkt is aan het verder ontwikkelen van kennis, kunde en vaardigheden op het gebied van ondersteunde communicatie en geletterdheid (wat in Nederland nog zeer schaars is) heeft diepe indruk op ons gemaakt.
Wij zijn ervan overtuigd dat het ABA Huis onze zoon de best mogelijke ondersteuning en begeleiding biedt in zijn ontwikkeling. Wij hebben, net als zijn behandelaren en trainers, vertrouwen in zijn kunnen en zijn toekomst!”

Arjan van Drielen en Martine Meijers (ouders van Hugo)

Als ouders van een tweeling met klassiek autisme en een meervoudige beperking was het een hele zoektocht waar wij onze kinderen een goede en fijne plek konden geven. Na lang gezocht te hebben, zijn wij terecht gekomen bij het ABA Huis. 
 
Wij zijn erg blij dat wij onze kinderen hebben aangemeld bij het ABA  huis, want wij zijn ervan overtuigd dat alle kinderen leerbaar zijn.  

Omdat er bij het ABA Huis verder gekeken wordt naar wat de kinderen allemaal níet kunnen, maar juist naar wat ze wel kunnen, hebben wij alle vertrouwen in de behandelaren en trainers. Met een op maat gemaakte individueel plan met doelen en aangepaste lesstof, kan er op deze manier gewerkt worden aan de leerbaarheid en de ontwikkeling van onze kinderen. 
 
Omdat ABA niet alleen toepasbaar is op het ABA Huis maar ook thuis was dat voor ons de beste keus die wij destijds hebben gemaakt voor onze kinderen. 
Gaandeweg leerde wij omgaan met het probleemgedrag van onze kinderen en konden wij ABA thuis ook toepassen. Het is voor onze kinderen duidelijk en overzichtelijk als wij ABA thuis toepassen, het biedt onze kinderen structuur en houvast. 

Wij zijn helemaal fan van ABA@home (Een individueel programma waar een bepaald doel wordt beschreven en hoe je hier thuis aan kunt werken). Wat wij ook heel fijn vinden is de ouderbegeleiding op het ABA Huis, een keer in de 6 weken kan je meekijken op de groep van je kind, zo zie je ook hoe de trainers te werk gaan, en is het fijn te zien wat voor groei je kind maakt. 

Op het ABA Huis werkt een geweldig team die onze kinderen en ons als ouders goed begeleiden en ondersteunen. Een goede samenwerking van alle betrokkenen partijen is waar wij trots op zijn! 

Wij kunnen dan ook echt verzekeren dat het ABA Huis een goede basis is, om vanuit daar te groeien en de kinderen op te zien bloeien. 
 

Debbie en Anand Nome (ouders van Jayden en Keano)