Motivatie is alles (of toch niet….?)
door Amber Peters
Waarom doe je wat je doet? Omdat je ergens voor gemotiveerd bent, toch? Het meeste gedrag wat wij laten zien, is begonnen met een bepaalde motivatie. Je wil iets bereiken op de korte (ik heb trek, dus ik eet chocolade) of de lange (ik wil graag afvallen, dus ik ga sporten) termijn. De motivatie voor de korte termijn is vaak sterker, omdat wij zo geprogrammeerd zijn dat je een voorkeur hebt voor de weg van de minste weerstand en dus de snelste beloning. Het maakt natuurlijk ook uit hoeveel werk je moet verrichten om een bepaalde beloning te bereiken, wat kost het je om je uiteindelijke doel te bereiken?
Dit laatste is een belangrijke reden voor mensen om zich helemaal niet te gedragen naar een bepaalde motivatie, zoals met het gegeven voorbeeld over afvallen. De beloning om daadwerkelijk kilo’s kwijt te raken staat in de tijd best ver van het gedrag sporten af, je bent niet direct na het sporten een kilo kwijt. Als je tegelijkertijd chocolade lekker vindt én eigenlijk ook wilt afvallen, lopen er verschillende motivaties door elkaar en is het afhankelijk van andere factoren die bepalen welk gedrag je gaat vertonen, sporten of toch het eten van die reep chocolade?
Wat naast motivatie je gedrag bepaald? De (recente) geschiedenis van het krijgen of uitblijven van beloning na bepaald gedrag. Je gedraagt je op een bepaalde manier, omdat je ergens motivatie voor hebt én je in het verleden hebt ervaren dat je bepaald gedrag kunt laten zien om voor elkaar te krijgen wat je wil.
Een voorbeeld: je bent met jouw team aan het voetballen en hebt je vrijgelopen van de verdedigers. Je staat voor het doel van de tegenstander en wil de bal krijgen. Op dat moment kun je bijvoorbeeld roepen naar jouw teamgenoten (=gedrag), maar heb je in de vorige wedstrijd ervaren dat het roepen naar jouw teamgenoten ook jouw tegenstander niet ontgaan was, waardoor de pass naar jou door de tegenstander geblokt was en je dat mooie doelpunt niet hebt kunnen maken. Nu sta je in een gelijksoortige situatie met dezelfde motivatie (het doelpunt dit keer wel maken) en kies je ervoor om je hand op te steken (=gedrag) om naar jouw teamgenoot te signaleren dat jij vrijstaat om de bal te krijgen. Jouw tegenstander staat met haar rug naar jou toe en ziet niet dat jij dit doet. Je krijgt de bal en schiet raak! De volgende keer dat je in zo’n situatie komt, zal je hoogstwaarschijnlijk jouw hand opsteken en niet roepen naar jouw teamgenoot, terwijl de motivatie (het doelpunt maken) gelijk is gebleven. Hoe belangrijk motivatie ook is, om bepaald gedrag aan te boren, de factor die gedrag uiteindelijk in stand houdt of doet verdwijnen, is de consequentie (het doelpunt).
Wil je weten hoe wij motivatie en consequenties inzetten om de kinderen nieuw gedrag aan te leren of bestaand gedrag uit te breiden? Klik dan hier.
Neem ook eens een kijkje op onze socials! Don’t Forget to follow (:
*
Amber Peters is sinds 2015 werkzaam bij het ABA Huis en draagt sinds 2018 de titel BCBA®. Voordat zij bij het ABA Huis kwam werken heeft zij een jaar bij een ABA behandelcentrum in Dubai gewerkt met kinderen van verschillende nationaliteiten. Momenteel is zij werkzaam als behandel coördinator waarin zij onder andere verantwoordelijk is voor het opleiden van het behandelend personeel in ABA.