Bij het ABA Huis werken we met verschillende doelgroepen. Een van de doelgroepen zijn kinderen die (nog) niet kunnen spreken. Het belangrijkste doel is dat we spraak blijven stimuleren, zodat de kinderen zich verbaal duidelijk leren maken. Als dit nog niet lukt, kan dit voor moeilijkheden zorgen binnen de communicatie. Het kind kan hier zelfs enig probleemgedrag door laten zien.
Daarom werken wij regelmatig met de communicatie-app Proloquo2go. Het is een app gebaseerd op pictogrammen om de taalontwikkeling te stimuleren en communicatievaardigheden te vergroten, voor beginners én gevorderden. Deze app wordt aangeschaft door ouders/ verzorgers en in sommige situaties kan dit via de zorgverzekering. Samen met ouders en de begeleiders op de groep gaan we met het kind leren communiceren door middel van Proloquo2go. Ik zeg “we”, omdat ook ouders dit moeten leren, want zij spelen net als de rest van de omgeving van het kind een belangrijke rol in het leren communiceren door middel van Proloquo2go.
De kracht van Proloquo2go is dat het een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde vocabulaire biedt. Daarnaast bestaat het uit verschillende mapjes die zelf ingevuld kunnen worden. Zo kunnen er altijd begrippen naar voren gehaald worden of toegevoegd worden. Als je knoppen toevoegt kan je kiezen uit 25.000 pictogrammen of je kan gebruik maken van je eigen foto’s.
Bij het ABA Huis gaat u samen met de logopediste of de behandelaar in gesprek of Proloquo2go past bij uw kind. Naar aanleiding van dit gesprek, kunt u de app aanschaffen of aanvragen bij de zorgverzekering. Vervolgens krijgt u uitleg over de app en over het gebruik hiervan. We bespreken de introductie van de app en hoe we aan de verschillende communicatieve functies gaan werken. Hierbij worden doelen opgesteld die gericht zijn op de communicatie door middel van Proloquo2go. Dit wordt samen met de ouders/verzorgers afgestemd.
Ook al maken we gebruik van de communicatie-app we blijven de spraak stimuleren. De app spreekt de woorden die gebruikt worden uit. Daarnaast spreken wij als trainers ook de woorden uit. Als het kind klanken kan maken of enkele woorden kan maken, gaat dit altijd boven de communicatie-app. Er blijft dan ook een doel aanwezig die zich richt op de spraakontwikkeling van het kind.
Om u een beter beeld te geven van de app en hoe dit in zijn werk gaat, kunt u onderstaand filmpje bekijken. In dit filmpje is te zien hoe we op de groep met de Proloquo2go werken, maar ook hoe deze thuis wordt ingezet. Op https://vimeo.com/assistiveware zijn nog meer filmpjes te zien.